Анкета
Да ли користите онлајн услуге библиотеке?golubList za mlade koji je izlazio u Somboru
od 1879. do 1913.

Радионице

Урнебесна физика

Једна од најпопуларнијих књига за младе Урнебесна физика аутора Светислава Пауновића, Бранка Стевановића и Игора Коларова представљена је 15. марта у Сомбору на Дечјем одељењу Сомборске библиотеке.
Урнебесна физика је књига за оне који су луди за физиком и за оне који би радије вукли крокодила за реп него изучавали физику! Овенчана је наградом Невен за најбољу књигу из области популарне науке у 2015. години.
"Аутори су обавили озбиљан посао превођења закона физике у интерактивно, занимљиво и духовито штиво, одлучни да прогнају досаду из школског предмета који је неретко баук. Књига је одличан водич за самостално извођење забавних и безбедних експеримената кроз које се пласирају знања из наставе. Ту се завршава свака сличност са познатим збиркама огледа и почиње њен други слој, пун духовитих опаски, врцавих коментара, анегдота о познатим физичарима, занимљивости из света физике који мотивишу, забављају и подучавају." (Из саопштења жирија за доделу награде Невен)
Захваљујемо се ученицима и наставницима основних школа Иво Лола Рибар, Аврам Мразовић и ШОСО Вук Караџић на свесрдној сарадњи.